Провансалски стил

провансалски стил 02

Провансалски Стил

Провансалски стил. Очарователен и наивен, стилът Прованс внася успокояваща атмосфера, уют и селска рустикална романтика във всеки дом с непринудения си художествен безпорядък и мебелите от натурално дърво.
Основните особености при проектирането на интериори в този стил са старинните дървени мебели, грубо боядисаните стени и цветната мазилка, тежките греди на тавана и стените, деликатно извитите дървени детайли, плетените или тъкани седалки на столове, които придават компактност и простота на стила. Естествените каменни подове са покрити с вълнени или памучни килими.

Мебелировката е с характерни извити табли и дъски, ръчно изработена орнаментика и необработено дърво. Задължително е присъствието на цветни материи и текстили с провансалски принтове, прости завеси и пердета в меки и земни тонове от натурални материали, текстури от дървени и каменни облицовки по стените, рисувана керамика, ръчно тъкани завивки и възглавници, изложени и подредени домашни посуди, декорации, изсушени билки, медни чайници, стари лампи, малки картини по стените и др.

Когато си мислим за провинцията, задължително си представяме лавандулови полета и ярко слънце. Ето защо цветовете, които са подходящи за този стил са целият спектър на слънчевото жълто до мекото златно, огненочервено и прегоряло керемидено, ярко тревно-зелено, кобалтово синьо и меките океански тонове.
       Мотивите в шарките са маслини, слънчогледи, грозде, лавандула. Ръждивите метални мебели и осветителни тела имат топъл оттенък.
       Балансът между всички детайли, мекотата, грубата текстура, семейните реликви от миналото, създава стила Романтика, който е способен да се хареса на всички.