Средиземноморски стил – очарование и прохлада

средиземноморски стил 01

Средиземноморски стил

 Средиземноморски стил. Интериорния дизайн идва от бита на хората, живеещи в региона на Средиземно море и отразява принципите на обзавеждане на дома на страните от северното крайбрежие – Испания, Гърция и Италия. Този стил е свеж и непретенциозен. Внушава хармония и спокойствие.
При декорирането се използват светли тонове. Основен е белият цвят, като най-често се съчетава с акценти в синьо, морско зелено или пясъчно жълто, които олицетворяват лазурния цвят на морето, златичсто-оранжевите цветове на цветята и плодовете.

Мебелите, типични за средиземноморието са семпли, устроени просто и функционални, а материалите, от които са изработени обикновено, са дърво, метал или ратан. Характерно е присъствието на кованото желязо, керамиката и мозайките с флорални или геометрични мотиви в целия интериор.
     Залага се на естествените и ефирни материи, леките завеси в пастелни тонове, бродираните декоративни възглавнички. Множеството детайли в интериора и декорациите с морски мотиви – корабни въжета, раковини, морски фарове, лодки, са много характерни за този стил. Всяко свободно пространство се заема от мраморни вази, керамични съдове, елегантни фенери, които пръскат мека светлина вечер.
     Доброто съчетание на всички тези елементи на средиземноморския стил, придава лекота на интериора и създава усещане за морска прохлада.