Неокласически стил

неокласически стил 01

Неокласически стил

 Неокласическият стил. Токй има отношение към класическото съживяване в европейското изкуство, архитектура и интериорен дизайн, който траел от средата на XVIII до началото на XIX век. Неокласицизмът набляга на рационалност и възраждане на традициите, възродяване на изкуството на древен Рим, Гърция и Ренесанса.
Непреходните форми на класиката остават привлекателни за интериора и голямо предизвикателство за дизайнерите и в наши дни. Самата дума „неокласика“ носи в себе си идеята за симбиоза между новото и старото. Днес Класиката е жива в изненадващи миксове на материали и стилове. Вариациите по темата са от буквални реплики, през леки корекции, до пълно преобръщане на традиционната естетика. Неокласиката не е елементарно съчетание на старинен стол с лампа в модерен стил; тя е по-скоро в детайлите.

Барокови извивки в част от аксесоарите или в елементите на обзавеждането в комбинация с прецизната селекция на материали и повърхности, умелото съчетание на цветове и елементи, са тези, които придават усещането за класика и непреходност. Новите материали и технологии позволяват повече отвсякога: производните на PVC-то с различните нива на устойчивост, транспарантност и възможности за оцветяване и формоване, лазерното рязане, огънатото и обработено стъкло, дървото, което се лее и огъва с неочаквана свобода, съвременните финиши, които придават ново звучене на познатите материали и форми, както и детайлите от алуминий – малък щрих, който може напълно да промени характера на една мебел.
Неоклацическият стил оформя усещането за модерен живот с уважение към класическата красота.