Източен стил

източен стил 01

Източен стил

   Източен стил. Той е олицетворение на тишината и спокойствието. Това е дизайн, в който всичко се изпълва до краен перфекционизъм. Древната източна философия набляга на принципа Ин-Ян, а тя приложена в жилищното проектиране, се базира на принципа на баланс между тъмното и светлото, мекото и яркото. 
       Източните домове се отличават с проста логика, функционалност, променливо оформление на  пространството. Главните геометрични принципи са правите ъгли и правите линии. Простотата подчертава леката незавършеност на пространството. Традиционно източният интериор е минимализъм в чист вид – голи стени, миниатюрни мебели и много празно пространство, което постоянно се променя благодарение на параваните и различните преградни конструкции.
    

източен стил 04
източен стил 03

Източното строителство е изцяло подчинено на климата, дървото, хартията и асиметрията, чрез които се формира традиционното обзавеждане. Материалите са бамбук, миещи се тапети, дърво, захарна тръстика. Характерните елементи за този стил са: ниските мебели, разположени максимално близко до земята; тъмното дърво, което е идеално за създаването на ефектен контраст със светлия под или стени; щорите, изработени от дърво или бамбук, които изцяло заместват пердетата; аксесоарите, които са сведени до минимум.

източен стил 05

Абсолютно всеки елемент от интериора е семпъл и изпълнен с простота, без никакви сложни форми, но изработен внимателно, с точност и прецизност. Тематични декорации за този стил са гравираните стенни пана с изображения на птици, лотос и бамбук, хартиените фенери на пода и тавана, предмети от папиемаше или оригами, кукли, ветрила и маски, хартиен или копринен чадър, декоративните растения бонсай и бамбук.

 
       Освен традиционните бледи цветове и черното, формиращи минималистичния източен стил, за акцент се ползват цветове като наситено тъмнорозово, златисто яркожълто и червено, тъмнолилаво. Макар силни, тези цветове са чисти, семпли и графични. Източната цветова символика е тясно свързана с религията и философията. Мотивите са морски вълни, калиграфски символи, ветрило, плодове, митологични животни като заек, елен и дракон. 
       Този стил изгражда хармония и порядък в дома.

източен стил 02